Адвокат Грабчук О.В.

Адвокат Житомир, юрист Житомир

Зв'яжіться з нами
067-994-23-34, 063-942-61-48

Перевірка органом опіки та піклування цільового витрачання аліментів (судова практика)

  Стаття 186 Сімейного кодексу України (далі – СК України) встановлює, що за відповідною заявою особи, що сплачує аліменти, або за власною ініціативою орган опіки та піклування (далі — ООтаП) проводить перевірку цільового витрачання аліментів. Якщо буде встановлено факт нецільового витрачання аліментів, платник аліментів має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадбанку України.
  Юридична компанія адвоката Грабчука проаналізувала різні рішення судів України з даного питання, окремі з яких викладаємо нижче. Рішення підібрані таким чином, щоб показати позиції судів відносно підстав проведення перевірки цільового витрачання аліментів та випадків неякісного проведення ООтаП такої перевірки.

Справа № 171/2224/14-ц (Апостолівський районний суд Дніпропетровської області)
  Позивач звернувся до суду з позовом про нецільове витрачання аліментів на утримання дитини та внесення аліментів на утримання дитини на особовий рахунок дитини у банківській установі. Позовні вимоги обґрунтовував тим, що відповідачка веде аморальний спосіб життя, а отже здійснює нецільове витрачання аліментів. Тому на підставі ст.186 СК України просив задовольнити його позовні вимоги. Позивач висновок ООтаП суду не надав. У судовому засіданні відповідач пояснила, що дійсно вона перебувала у залежності від сильнодіючих медичних препаратів, але добровільно пройшла курс лікування, аліменти витрачає лише в інтересах дитини. Рішенням від 28.11.2014 р. суд відмовив у задоволенні позову, посилаючись на те, що право на пред’явлення позову про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України виникає після звернення до ООтаП з питанням перевірки цільового витрачання аліментів та затвердження відповідного висновку про нецільове витрачання аліментів. Доказів звернення до ООтаП з вказаним питанням та прийняття ООтаП відповідного висновку, або ж прийняттям ООтаП з власної ініціативи висновку про нецільове витрачання аліментів, позивач суду не надав.
Справа № 2-1552/11 (Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області)
  Позивач звернувся до суду з позовом про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини, посилаючись на те, що відповідач використовує отримані кошти не на утримання доньки, а на власні потреби. Зокрема, за весь період сплати аліментів донька одягнена в старий одяг та взуття, відповідачка не купує їй нових іграшок, необхідних для розвитку доньки речей. В той же час відповідачка побудувала новий паркан біля свого будинку та здійснює ремонт літньої кухні. Рішенням суду від 10.02.2012 р. позов було задоволено з наступних підстав.
  ООтаП попередньо до судового вирішення спору проводилась перевірка цільового використання відповідачем аліментів. Така перевірка обмежилась лише пропозицією відповідачу надати ООтаП документи, що підтверджують витрати на дитину. На що відповідач надала приблизну калькуляцію витрат, а не власне звіт витрачених коштів. Мотивувала це тим, що при придбанні речей та продуктів харчування їй не завжди надавали чеки, тому не може підтвердити вказані суми. В той же час, навіть не могла назвати розмір оплати гуртка танців та розмір оплати за відвідування дитячого садочку її донькою. ООтаП при перевірці заяви позивача не проводилось відвідування місця проживання дитини, обстеження житлових умов дитини, не відбирались усні чи письмові пояснення щодо спрямованості використання відповідачкою аліментів.
  Рішенням суду від 10.02.2012 р. позов було задоволено, вирішено 70 % аліментів вносити на рахунок дитини в банківській установі.
Справа № 398/428/15-ц (Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області)
 Позивач звернувся з позовом про припинення стягнення з нього аліментів на утримання неповнолітньої доньки на підставі ч.2 ст.186 СК України. В обґрунтування позову вказав, що відповідачка проживає окремо від дитини, використовує аліменти не за цільовим призначенням, а на власні потреби. Під час перевірки, проведеної ООтаП за заявою позивача, виявлено нецільове використання аліментів, що надає йому право ставити питання про припинення стягнення з нього аліментів.
  12.06.2015 р. суд задовольнив позов лише частково і вказав наступне. У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом або про зменшення розміру аліментів, або про внесення частини аліментів на особистий банківський рахунок дитини. Оскільки після перевірки органом опіки та піклування встановлено, що має місце нецільове витрачання аліментів, суд має підстави зменшити розмір аліментів на утримання дитини. Вимога позивача про припинення стягнення з нього аліментів не відповідає закону, оскільки вказана стаття передбачає зменшення, а не припинення сплати аліментів. Рішенням суду зменшено розмір аліментів з ¼ до 1/10 частини доходів позивача.
Справа № 521/2508/14-а (Малиновський районний суд м. Одеси)
  Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив визнати бездіяльність Малиновської РДА при розгляді заяви позивача та зобов’язати вказану адміністрацію проконтролювати цільове витрачання аліментів. Позов обґрунтував наступним. Із заробітної плати позивача проводиться відрахування аліментів на користь колишньої дружини на утримання їх спільної дитини. Позивач працює в Російській Федерації на ВАТ «Сургутнафтогаз» і отримує заробіток, аліменти з якого становлять достатню суму на утримання дитини. Колишня дружина проживає з трьома дітьми та другим чоловіком. Ні вона, ні другий чоловік довгий час ніде не працюють, що дає підстави вважати, що останні живуть за рахунок аліментів, які позивач сплачує на утримання своєї доньки. Позивач звернувся до Малиновської РДА із заявою, яка містила прохання проконтролювати витрачення аліментів на дитину. 15.11.2013 р. позивач отримав відповідь про те, що здійснити перевірку неможливо в зв’язку із неявкою колишньої дружини до Малиновської РДА.
  Постановою від 21.05.2014 р. позов задоволено частково в частині лише зобов’язаня Малиновської РДА Одеської міської ради перевірити цільове витрачання колишньою дружиною аліментів. В частині визнання бездіяльності – відмовлено.
Справа № 542/1125/15-а (Новосанжарський районний суд Полтавської області)
 Позивач звернувся до суду з проханням визнати бездіяльність служби у справах дітей Новосанжарської РДА щодо непроведення перевірки цільового витрачання аліментів протиправною та зобов’язати вказану службу провести таку перевірку.
  З позивача стягуються аліменти на користь колишньої дружини на утримання їх спільної дитини. Вважає, що колишня дружина не по цілям витрачає аліменти, а тому в порядку ст.186 СК України звернувся з письмовою заявою про проведення відповідної перевірки цільового використання аліментів. У відповідь на це, служба у справах дітей провела лише співбесіду з колишньою дружиною, а остання надала лише звіт про використання отриманих аліментів, складений нею самою. Після ознайомлення зі змістом відповіді та детальним звітом, позивач дійшов висновку, що служба у справах дітей фактично усунулась від вирішення його заяви по суті.
  Судом встановлено, що службою у справах дітей всупереч вимогам закону перевірка була проведена неналежно та поверхово. В т.ч. не була витребувана офіційна інформація від компетентних органів щодо суми аліментів, які надходили щомісячно на рахунок стягувача — матері дитини. Не були витребувані від матері документи на підтвердження використання коштів на придбання саме таких речей і саме такою вартістю, як указано в її звіті. Не є доказом проведення належної перевірки акт обстеження умов проживання. Викладене свідчить що фактично, за результати проведеної перевірки цільового використання аліментів, відповідальною посадовою особою не складено жодного документа, який би повно, об’єктивно і достовірно відображав результати такої перевірки, а тому відсутні і підстави вважати таку перевірку належною. На підставі цього, суд постановою від 16.10.2015 р. визнав протиправною бездіяльність служби у справах дітей Новосанжарської РДА та зобов’язав вчинити дії щодо проведення належної перевірки цільового витрачання аліментів.