Адвокат Грабчук О.В.

Адвокат Житомир, юрист Житомир

Зв'яжіться з нами
067-994-23-34, 063-942-61-48

Одинока матір. Як отримати допомогу.

   Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» № 9 від 06.11.1992 р. визначає одиноку мати як жінку, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері, вдову, іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

   У той же час, можна віднести до одиноких матерів наступних осіб (в залежності від можливості отримання допомоги):

  • Жінки, які не перебувають у шлюбі, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька або запис про батька проведено у встановленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері дитини;
  • Матері дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію;

   Одинока мати, яка у разі смерті чоловіка зареєструвала другий шлюб, має право на отримання допомоги на дітей, які народилися до шлюбу, якщо такі діти не були усиновлені новим чоловіком.
   Одинока мати має право на допомогу, яка надається в розмірі, що дорівнює різниці між сто відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за минулі шість місяців.
   Щоб отримати допомогу одинокій матері необхідно звернутись до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації такої матері. Така допомога може бути призначена і за місцем фактичного проживання одинокої матері, якщо вона подасть довідку з органу соціального захисту за місцем реєстрації про неотримання там такої допомоги.
   Для отримання допомоги одинока матір повинна подати наступні документи:

  • Заява про надання допомоги;
  • Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини (з відділу РАЦС) або довідка про народження, видана сільською, селищною, міською рад;
  • Копія свідоцтва про народження дитини;
  • Довідка про реєстрацію місця проживання матері і дитини;
  • Декларація про доходи та майновий стан;
  • Довідка про доходи кожного з членів сім’ї.

   У випадку, якщо Вам необхідна допомога адвоката в Житомирі щодо призначення виплат як одинокій матері, Ви можете звернутись до Юридичної компанії адвоката Грабчука. Ми надамо Вам грунтовну юридичну консультацію, допоможемо зібрати всі необхідні документи, супроводимо процесс призначення допомоги в органах соціального захисту.